Knelpunten verenigingen en stichtingen in kaart gebracht

Tijdens een brainstormsessie in 2016 bleek dat veel verenigingen en stichtingen tegen dezelfde knelpunten aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden en behouden van bestuursleden, vrijwilligers en leden. Reden voor Ben Cornelis van WIJ WEsterhoven en Michel Sengers, toen nog van de Dorpsraad, om in actie te komen en te inventariseren wat er precies speelt. Én om op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen.

Zo’n 38 Westerhovense verenigingen en stichtingen ontvingen een vragenlijst, waarvan 60% de moeite nam deze in te vullen en terug te sturen. Veel verenigingen blijken tegen dezelfde problemen aan te lopen, zoals hierboven benoemd, maar er is soms ook sprake van specifieke problemen binnen een vereniging.

Ben en Michel hebben hun bevindingen vastgelegd in een uitgebreid document, dat alle verenigingen en stichtingen inmiddels hebben ontvangen. Ook mogelijke oplossingen worden in het document benoemd. Zo wordt er binnenkort op www.westerhoven-events.nl een vrijwilligersbank geplaatst, waar verengingen en stichtingen hun vacatures en stageplekken kunnen aanbieden. Vanuit de Scouting is aangereikt dat Sportservice Noord-Brabant een speciale instructievideo heeft gemaakt over het werven van leden. Dat kan voor veel verenigingen interessant zijn.

Het document is zeer uitgebreid en dus is het nagenoeg onmogelijk om alle bevindingen hier te benoemen. Maar ben je geïnteresseerd in de resultaten, dan kun je het gehele document hier downloaden. Ook de instructievideo van Sportservice kun je via deze link bekijken.