Voorlezen

WIJ WEsterhoven en basisschool De Ster vinden elkaar!

Een verslag van juf Nicky van basisschool De Ster:

Een groep enthousiaste mannen meldde zich bij ons op school met de vraag of ze technieklessen mochten komen verzorgen. Hier zeggen wij als school natuurlijk geen nee tegen! Deze techniekcoaches waren voorheen werkzaam in een technisch beroep en proberen met hun passie en vakmanschap kinderen enthousiast te maken voor techniek en technische beroepen. Voor het thema ‘Professor’ in de groepen 1 en 2 en het thema ‘Hoe werkt het?’ in de groepen 3 en 4 vlogen we deze techniekcoaches maar al te graag in.

Metselen, luchtdruk, tandwielen…
Als school legden we wat voorstellen, doelen en ideeën neer die door de techniekcoaches enthousiast werden opgepakt. Na een paar korte overlegmoment kwamen zij twee middagen naar De Ster om workshops te geven over onder andere metselen, luchtdruk en de werking van tandwielen. De betrokkenheid van de kinderen was hoog! Dit kwam vooral omdat ze veel zelf mochten doen en door het enthousiasme van de techniekcoaches. Het maakte ons als leerkracht ook enthousiast! Fantastisch om ervaringen op kunnen te doen op gebieden en met materialen die in de dagelijkse praktijk voorkomen! We hopen komend schooljaar ook weer te mogen profiteren van deze fijne samenwerking!

Alles over je fiets
Ook groep 7 ging aan de slag met de techniekcoaches van WIJ WEsterhoven. Als pilot voor het komend schooljaar hebben de kinderen een hele middag techniekles gehad over ‘de fiets’. Er werden banden geplakt, de werking van een fietslicht en fietsketting werd besproken en de fietsen werden zelfs gekeurd! De kinderen waren enthousiast en vol vertrouwen dat ze nu thuis ook hun band konden plakken! Heel erg fijn dat dit vanuit de techniekclub mogelijk werd gemaakt. Komend schooljaar plannen we deze workshops vóór het verkeersexamen, dan is het extra betekenisvol.

Fietsen repareren

Voorlezen bewoners Hoefzicht
De kinderen van groep 3/4 zijn flink aan het oefenen met lezen. Het lezen met de juiste intonatie is best moeilijk en om dat nu eens goed te oefenen, bedachten we dat we misschien de bewoners van Hoefzicht konden voorlezen. We namen contact op met Petrie Huijbers, hoofd dagbesteding Hoefzicht, die het meteen een erg leuk idee vond.
De kinderen zochten in tweetallen in de schoolbibliotheek een mooi prentenboek uit. Dit werd in de klas flink geoefend met stemmetjes, waarbij de kinderen goed letten op uitroeptekens en vraagtekens. Vrijdag 9 juni was het dan zover, de klas mocht gaan voorlezen! Wat hebben de bewoners van Hoefzicht genoten en de kinderen ook. Ze merkten dat de mensen echt genoten van hun verhaal en kregen volop complimenten. Dit maakte het voor hen nog fijner! De kinderen hadden de smaak te pakken en lazen hun boek niet een, maar soms wel twee of drie keer voor! Na het voorlezen hebben we samen fruit gegeten en nog wat gedronken. Daarna demonstreerden de bewoners van Hoefzicht hun biljarttafel; de kinderen keken hun ogen uit! Het was een topochtend!