1 oktober 21

Bestel nu: ‘Van Wuhan naar Westerhoven’- Hét naslagwerk over Westerhoven in coronatijd

De lockdown is voorbij, het mondkapje mag af. Het coronavirus is er nog, maar we kunnen gelukkig weer terug naar normaal. Genieten van wat voorheen zo gewoon leek.

Het afgelopen anderhalf jaar verzamelden wij vele verhalen, ervaringen, herinneringen, anekdotes en foto’s over Westerhoven in coronatijd. Deze verzameling brengen we uit in boekvorm. Om nooit meer te vergeten hoe het was in ons dorp ten tijde van deze pandemie.

Q&A:

Is het boek al af? Na heel veel uurtjes werk door vele vrijwilligers is het digitale drukbestand af! Het boek wordt momenteel voor ons gedrukt en gebonden.

Wat voor boek gaat het worden? Het boek wordt fullcolour gedrukt (alle pagina’s) en krijgt een harde kaft. Het formaat is A4 (29,7 x 21 cm) en het boek heeft 300 (!!) pagina’s.

Waarom zou ik dit boek kopen?

1. Dit boek geeft een goed beeld over Westerhoven en Westerhovenaren tijdens de corona-pandemie in het afgelopen anderhalf jaar. Van ruim 150 (!) inwoners ontvingen we input. Deze verhalen / foto’s / ervaringen / herinneringen wil je niet missen! Later kun je zelf -of je nageslacht- aan de hand van dit boek herlezen en herbeleven hoe het coronavirus ons leven beïnvloedde.

2. De laatste pagina’s van het boek zijn invulpagina’s. Je personaliseert je boek en hiermee wordt het jouw eigen naslagwerk. Hier vul jij zelf in -aan de hand van vragen- hoe jij deze tijd beleefde. Of je besmet raakte, ziek werd, in quarantaine moest, getest werd of -en hoe- anderen in jouw omgeving geraakt werden door het virus. Hoe je omging met alle maatregelen, of je gevaccineerd bent, anekdotes, bijzondere herinneringen… Er is ook ruimte voor persoonlijke foto’s. Ouders kunnen dit voor hun jongere kinderen invullen; grootouders voor hun kleinkinderen. Zo kunnen ook zij later zelf teruglezen wat corona in hun jonge jaren betekende. Hoe waardevol om alle herinneringen te vereeuwigen voor jezelf én jouw nageslacht.

3. Je steunt met je aankoop stichting WIJ WEsterhoven. De volledige opbrengst gaat terug in onze stichting. Met het geld kunnen we in de toekomst mooie dorpsactiviteiten organiseren, voor jong en oud.

Wat lees ik zoal in het boek? De omslag is al een plaatje op zich en is geïllustreerd door Bob Bruns. Eigenlijk te mooi om in de boekenkast te zetten.

In het boek staat een duidelijke tijdlijn over wanneer en hoe het coronavirus zich verspreidde en vanaf februari 2020 ook Nederland overmeesterde. Belangrijke gebeurtenissen worden benoemd en ook bijzondere gelegenheden in Westerhoven staan op de tijdlijn.

We hebben de verschillende verhalen gerubriceerd in verhalen uit de zorg, onderwijs en kinderopvang, kinderen en jeugd, omgaan met de maatregelen, dorpsbewoners die zelf corona kregen, verhalen uit de kerk, uit horeca en bedrijfsleven, uit sport en verenigingen. Geboren worden en sterven tijdens de coronatijd komt aan bod. Er zijn interviews opgenomen met o.a. de burgemeester, huisarts, verloskundige, pastoor en de directeur van de basisschool. Ook een hoofdstuk is gevuld met verhalen van bekende en minder bekende oud-inwoners van zelfs aan de andere kant van de wereld.

We hebben een overzicht opgenomen met alle geslaagden van het middelbaar onderwijs van de schooljaren 2019-2020 en 2020-2021. Ook voor de leerlingen van de groepen 8 van beide schooljaren is een plek gereserveerd.

Omdat wandelen een bezigheid was voor velen, hebben we een uitgebreide wandeling door ons dorp beschreven. Tijdens de wandeling maken we een praatje met dorpsgenoten die we op onze route treffen.

Enkele gedichten en tal van foto’s maken het boek compleet. Kortom: zeer zeker de moeite waard!

Wanneer krijg ik het gedrukte boek? De boekpresentatie is op vrijdagavond 5 november in de Buitengaander. Na afloop van deze presentatie kan iedereen zijn / haar bestelde boeken afhalen. Je ontvangt nog bericht over het exacte ophaaltijdstip.

Tip: geef dit boek als een mooi en origineel cadeau voor elk gezinslid bij de schoen of in de zak van Sinterklaas, of onder de kerstboom.

Hoe kan ik dit boek aanschaffen? Het boek is te bestellen via onze webshop: https://www.wijwesterhoven2021.nl en kost € 17,50. Het boek in luxe cadeaudoos met chique bedrukte WIJ WEsterhoven-pen kost € 24,50. Je betaalt in de webshop direct online via iDeal en ontvangt per mail de bestelbevestiging. Je bestelde boeken haal je op vrijdagavond 5 november op met je geprinte bestelbevestiging.

Na de boekpresentatie zal ‘Van Wuhan naar Westerhoven’ via diverse verkooppunten te verkrijgen zijn, zolang de voorraad strekt. De verkoopprijs wordt dan €25,-.

Koop en steun. Want samen zijn WIJ WEsterhoven!

 

Werkgroep ‘Van Wuhan naar Westerhoven’,

Gerwin van Ampting
Ilse van Beek
Angelique van Kruijsdijk
Anne Kuijlaars
Miranda Kuijlaars
Marjoleine Meppelink

12 april 21

Van Wuhan naar Westerhoven

Dát wordt de titel van het boek wat we momenteel samenstellen over Westerhoven in coronatijd. Inmiddels hebben we al van ruim 100 (!) inwoners input mogen ontvangen.

Een bundeling met mooie, ontroerende verhalen, maar ook van verdriet. Leuke en grappige foto’s, maar ook beelden van de harde realiteit. Verhalen, anekdotes, gedichten om de tijd waarin we nu leven niet meer te vergeten en onze kinderen en kleinkinderen later te kunnen vertellen hoe het was ten tijde van de pandemie.

De eindstreep van de strijd tegen het virus is in zicht. Tot 1 juni gaan wij door met het verzamelen van input. In het najaar zullen we het boek presenteren.

Ben of ken jij iemand wiens bijzondere verhaal we nog missen? En dat zeker niet verloren mag gaan? Tip ons!
Stuur je input naar info@wijwesterhoven.nl. Is het lastig zelf iets op papier te zetten? We komen graag langs voor het afnemen van een interview. Contact opnemen kan ook via één van onderstaande leden van de initiatiefgroep.

Met name zijn we nog op zoek naar input van:
-inwoners die al ruim een jaar lang genoodzaakt zijn vanuit huis te werken
-kinderen en jeugd
-ondernemers / ZZP-ers die gevolgen ondervinden van de maatregelen, positief danwel negatief
-inwoners die betrokken zijn bij het vaccineren

Initiatiefgroep ‘Van Wuhan naar Westerhoven’:
Gerwin van Ampting, Ilse van Beek, Angelique van Kruijsdijk, Anne Kuylaars, Miranda Kuylaars, Marjoleine Meppelink

11 oktober 20

Wandelpad ‘Ommetje Ganzenbroek’

Wandelpad ‘Ommetje Ganzenbroek’

In een kleine kring van betrokkenen heeft wethouder Mathijs Kuijken op 8 oktober het ommetje Ganzenbroek geopend. Rob van Schijndel, gebiedsmanager van Natuurmonumenten overhandigde de eerste wandelfolder aan de wethouder. De wandelfolder is af te halen bij horecagelegenheden in Westerhoven. De wandeling start bij de parkeerplaats van Bij de Neut aan de Oude Weerderdijk.

Het idee en initiatief van het ommetje komen van de gebroeders Johan en Siem van Beek, Wij Westerhoven en Natuurmonumenten. De realisatie was echter niet mogelijk zonder de hulp en inbreng van de gemeente Bergeijk, de dorpsraad Westerhoven, Waterschap De Dommel, Staatsbosbeheer en Hengelsportvereniging Valentinus.

 

Klik hier voor de website van Natuurmonumenten

2 juni 20

Westerhoven in coronatijd

Update boek ‘Westerhoven in coronatijd’

De tweede golf… Met het uitkomen van deze nieuwsbrief zitten we in de tweede golf van de coronacrisis. We weten nog niet of deze even heftig wordt als de eerste. En of er nog een derde komt, een vierde misschien. En wanneer het vaccin beschikbaar is. Of de corona-app zijn werk zal gaan doen.

Wat we wél weten is dat we deze tijd niet meer zullen vergeten. Tal van gebeurtenissen hebben plaatsgevonden -en gaan vast en zeker nog gebeuren- die we ook niet meer mogen vergeten: té verdrietig, té schrijnend of juist té mooi, té ontroerend, of misschien ook té grappig…

(meer…)

15 maart 20

Samen tegen het Corona-virus

Het zijn rare tijden waar we in beland zijn. Het corona-virus dwingt tot maatregelen waarmee ieder van ons te maken krijgt.
Laten we, juist nu, ook denken aan elkaar. Zoals we dat in Westerhoven zo goed kunnen.

Onze ouderen en zieken voorzien van boodschappen, op kinderen passen waar nodig, even bellen met mensen die het moeilijk hebben… Denk even wie in jouw buurt alleen is en misschien behoefte heeft aan een praatje. Of gebaat is bij hulp.

Download hier de flyer en print deze uit en stop deze in de bus bij mensen in je buurt die wellicht hulp nodig hebben. Geen printer? We leggen een stapeltje in het boekenkastje bij de basisschool.

Heb je ideeën of initiatieven? Is er iemand met een speciale hulpvraag? Deel deze in de Corona-hulp post op de Facebookpagina’s van WijWesterhoven en VoorEnDoorWesterhoven.

Helpen jullie mee? Samen zijn WIJ WEsterhoven! 💪🏻

 

9 februari 19

WIJ WEsterhoven wint de Kempentrofee!

Met 32% van de stemmen waren wij de overtuigende winnaar van de Kempentrofee 2018. En dat is iets waar we met zijn allen enorm trots op mogen zijn! Andere genomineerden waren Project NLS, Torenzicht een Grensbeleving, Inkoop Samenwerking de Kempen en SamenSlim Eersel. (meer…)

3 januari 19

WIJ WEsterhoven in het Eindhovens Dagblad

In de editie van 2 januari besteedt het Eindhovens Dagblad een volledig artikel aan WIJ Westerhoven. Klik op de link om naar het ED te gaan of lees het volledige artikel  hieronder. (meer…)

6 december 18

Stem mee voor de Kempentrofee!

WIJ WEsterhoven is genomineerd voor de Kempentrofee 2018. Onze bedoeling is om er met zijn allen voor te zorgen dat we ook op lange termijn goed kunnen blijven wonen, leven en werken in ons dorp. Zo hebben we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk geholpen, geven we technieklessen op de basisschool, koken en eten we samen met ouderen en hebben we een boost gegeven aan de kermis op Happy Monday. (meer…)

29 oktober 18

Terugblik studiereis Mondragón

We kijken als bestuur van WIJ WEsterhoven tevreden terug op onze studiereis naar Bilbao en omgeving. In totaal namen 23 ondernemers, managers en enkele bestuurders van gemeenten deel om alternatieve samenwerkingsvormen in de praktijk te bekijken. (meer…)

4 juni 18

Projecten WIJ WEsterhoven blijken succesvol

Het was zo’n leuk idee: onder het genot van een hamburger en een biertje samen de vorderingen van WIJ WEsterhoven bespreken. Helaas werkte het weer afgelopen donderdag niet helemaal (of helemaal niet) mee 😉. Toch was het weer een geslaagd kampvuurmoment. (meer…)