WIJ WEsterhoven in het Eindhovens Dagblad

In de editie van 2 januari besteedt het Eindhovens Dagblad een volledig artikel aan WIJ Westerhoven. Klik op de link om naar het ED te gaan of lees het volledige artikel  hieronder.

Het wij-gevoel in Westerhoven

 

WESTERHOVEN – Het wij-gevoel was er altijd al in Westerhoven, maar sinds de oprichting in 2016 van WIJ WEsterhoven heeft het een identiteit gekregen.
‘Als mensen in Westerhoven komen wonen krijgen ze een pak koffie met daaromheen een wikkel van WIJ WEsterhoven, met daarop alle belangrijke activiteiten in het dorp en natuurlijk de website wijwesterhoven.nl. Voor de pasgeboren kindjes hebben we een WIJ WEsterhoven rompertje met de tekst ‘Jij hoort erbij’, vertelt bestuurslid Ankie van Schaik-Beukers tezamen met secretaris Angelique van Kruijsdijk.

Het initiatief ‘Samen koken, samen eten’ loopt als een tierelier. Om de twee weken wordt er sinds anderhalf jaar op dinsdag samen gekookt en gegeten in steunpunt voor ouderen Hoefzicht. Iedereen mag aanschuiven, maar het is vooral bedoeld voor de eenzame Westerhovenaar. Het zijn nu vooral ouderen. Ankie: ‘Het zou een mengeling moeten zijn van jong en oud.’ Met de kerst werd een vijfgangendiner gekookt. ‘Een van de vrijwilligers zit bij een bandje, dus dat werd erg gezellig. In totaal hebben we hiervoor tien vrouwelijke vrijwilligers.’

Werklozen

Angelique: ‘In september 2016 plaatsten we op Facebook een oproep, waarin we vroegen of er werklozen in Westerhoven waren die graag weer aan de slag wilden in eigen dorp en aan de bedrijven of ze voor hen passend werk hadden. Samen met de gemeente hebben we als Wij WEsterhoven een brief verstuurd naar werklozen om hen hiervoor te interesseren. Nu twee jaar later hebben we twaalf mensen weer aan een baan geholpen in of rondom Westerhoven. Als het je buurman is dan ga je graag een stapje verder.’

Voor dit initiatief, georganiseerd in samenwerking met Kempenplus (ISD, UWV en WVK), is ook interesse uit Bergeijk en Luyksgestel. ‘Het succes is vooral te danken aan het lokale karakter. Ons kent ons.’

Ook de kermisbonnen voor de jeugd, waarvoor ze via ‘heitje voor een karweitje’ in mei konden sparen was succesvol. Meer dan tweehonderd kinderen konden zo sparen voor de kermisbonnen, waarmee ze gratis in de attracties van de Westerhovense kermis konden. Daarmee is ook het bestaan van de kermis gegarandeerd.

Letters

Op de basisschool gaven vrijwilligers technieklessen. Bij de rotonde Heuvel komt komend jaar in grote letters WIJ WEsterhoven te staan. ‘Amsterdam heeft ze weggehaald, maar wij willen graag het wij-gevoel van Westerhoven aan de omgeving tonen.’

Tijdens het Westerhovens Winterfeest op zondag 6 januari op het kerkplein worden aan de eerste 200 bezoekers van hun kraampje WIJ WEsterhoven-mutsen uitgedeeld. WIJ WEsterhoven is genomineerd voor de Kempentrofee, die op 7 februari wordt uitgereikt in Oogenlust bij Eersel. Ankie: ‘Het bijzondere gevoel moet blijven, zoals je dat in elk klein dorp hebt.’

Tekst: © Eindhovens Dagblad, Adrie Smolders
Afbeelding: © FotoMeulenhof